След памука, може би най-известната и добре позната материя на човека е вълната, която е и най-топлият плат. Добре е, когато подбирате детски дрехи от вълна , да проверите дали дрехата е обработена добре, понеже в противен случай може да раздразни кожата и да предизвика обриви. За вълната е характерно трудното попиване и съхнене, въпреки всичко това е материята, която ще топли най-добре вашето съкровище през студените зимни месеци.
Кашмирът (козята вълна) е по-фин, мек, здрав и лек. За разлика от обикновената вълна кашмирът е по-тънък и не тежи, което го прави по-предпочитан от някои родители. Кашмирът се пере при по-ниска температура, като препоръчителен против разтягане е хоризонталният начин на простиране. Понякога е възможно образуване на малки топчета по самата дреха.
Говорейки за леки и приятни естествени материи, не можем да подминем коприната и сатена (който всъщност е коприна, изтъкана по определен специфичен начин). Както може би повечето от Вас знаят, коприната се получава от малки буби. Характерните ѝ свойства са здравината и оптималната и тънкост. Коприната е с абсолютно нулева еластичност и е много гладка. Запомнете – естествената коприна не образува статично електричество. Как да различите коприната от сатена? Сатенът е лъскав само от лицевата страна, а вътрешната му страна е мека и мъхеста. В много случаи сатенът бива смесван с други синтетични материи, като найлон и полиестер, но въпреки това пак бива предлаган като чист сатен! Естествено през годините е създаден и изкуствен заместител на коприната – вискозата. Вискозата се създава посредством естествени целулозни нишки, претърпели допълнителна обработка, също както при синтетичните материи. Вискозата е видимо по-лъскава от естествената коприна. Вискозата може да бъде заместител освен на коприната, също така и на памука и вълната. Предимство при нея е мекотата и добрите и попивателни качества. Запомнете, когато подбирате дрехи за Вашето дете от естествени и изкуствени материи, винаги обръщайте внимание на платовете и начина, по който са обработени.