Когато чуем за синтетичните материи, първата, за която повечето от нас се сещат, е полиестер. Тази материя има следните предимства – мачка се трудно, запазва цвета на дрехата по-дълго време и е изключително издръжлива. Тези три основни качества на полиестера го правят доста популярен в производството на детски дрехи. Едно от най-известните свойства, по което се разпознава, е лесното му наелектризиране.
Следващата материя в тази група е акрилът, който е един от главните имитатори на естествената вълна. Акрилът е мек и лек, но не е от най-топлите материи. Този плат е най-известен с рекордното си задържане на цвета спрямо всички останали изкуствени и естествени материи. Подобно на полиестера, тази материя също се наелектризира лесно.
Един от първите синтетични заместители на коприната е найлонът. Като материя се среща изключително рядко в производството на дрехи, а в детската мода почти липсва. Въпреки това може да го срещнете при детски играчки, палатки за деца и други.

Най-бляскавата от синтетичните материи си остава еластанът.

Тази материя се среща доста често и под името ликра (което всъщност е търговска марка, станало нарицателно за материята). Еластанът е доста срещан в детската мода поради своята еластичност и блясък. Използва се най-често в изработката на спортни облекла, клинове, бански, но също така и в дизайнерски модели на детски рокли и поли.
След серията ни публикации за използването на естествени, изкуствени и синтетични материи в детската мода, вероятно голяма част от Вас се питат: Кое е най-доброто за моето дете? Истината е, че всяка от материите има своите плюсове и минуси, затова в производството на дрехи най-често се среща комбинация и от трите вида материи, като целта на производителя е да вземе най-доброто от тях. Така че ако дрехите за Вашето дете не са 100% вълна или 100% памук, това определено не бива да Ви притеснява. И помнете – винаги, когато избирате дрехи за Вашето малко дете или бебче, четете внимателно етикета с инструкции, на който е описано как се поддържа и съхранява избраната от Вас дрешка!