Краят на август и началото на септември е горещо време за родителите на ученици и особено за тези, които имат първокласници. Да облечеш детето за училище, не е никак лесно. Ако в училището има утвърдена форма – добре. Ще са нужни по-малко усилия и мислене. Но такива училища не са толкова много и за родителя остава трудната задача да подбере най-добрия гардероб за своя ученик.
Първият учебен ден трябва да специален ден в живота на първокласника. Затова облечете детето като за празник. Комбинацията от бяло и черно все още се смята за най-тържествената в българските училища. Бялата блузка или риза с черни или тъмносини пола или панталон се смята за най-удачния вариант за началото на учебната година. Но за пълвокласниците това правило не важи. Можете да облечете своя ученик така, че да почувства духа на празника и да запази чудесен спомен от него.
За момичетата роклята е чудесен вариант, още повече че септември е все още топъл. Избягвайте обаче детски рокли за принцеси и се спрете на по-изчистен, класически стил. Същото се отнася и за комбинацията от пола и блуза с лека жилетка или болеро. Не избирайте много ярки цветове или много пъстри десени – все пак детето отива на училище, а не на карнавал.
За момчетата костюмът ще свърши чудесна работа. Можете да комбинирате раирана или карирана риза с детско сако и панталон или с жилетка. Придържайте към по-класическите цветове – сиво, кафяво, синьо, но може също да изберете бордо или беж.
Всъщност по-важният въпрос е, с какво ще ходи детето на училище през учебната година.Детски дрехи за първокласници – трябва да бъдат удобни и в известна степен сдържани. Предпочитайте естествените тъкани или такива, в които преоблават съставките с натурален произход – памук, лен, вълна – според сезона. И колкото и странно да ви прозвучи – избирайте по-спокойни и „скучни“ цветове – сиво, кафяво, тъмно синьо или тъмнозелено. Доказано е, че тези цветове помагат на детето да се успокои и съсредоточи – ярките цветове го разсейват и превъзбуждат. Обърнете повече внимание на детайлите – ципове, интересни копчета, бродерии, щампи – те ще направят дрехата оригинална и ще отличат детето от останалите.
Дрехите трябва да са достатъчно свободни, за да не ограничават движенията на детето и да се чувства то удобно през целия ден.
И така – какво да изберем.
За момичетата за предпочитане са широките поли – полуклоширани, с набор или плохи, за предпочитане едноцветни, които може да комбинирате с различни блузи, поло или тениски. Ако държите на роклите, изберете такава с по-изчистен силует – трапец или права, с копчета отпред и с коланче. Една-две плетени или трикотажни жилетки, няколко пуловера ще спасят положението при прехода на сезоните. Панталонът е за предпочитане в по-студените месеци. Колкото и удобен да е като дреха, не го превръщайте в ежедневно облекло за момичето. Не забравяйте аксесоарите за коса – диадема, шнола, фиба. Нека не бъдат твърде екстравагантни и шарени – в случая по-важно е тяхната практическа полза, но дори и така те ще оживят облеклото и направят по-красиво вашето момиче.
При момчетата изборът сякаш е по-ограничен, но това не означава, че не може да проявите въображение. Комбинирайте панталоните с детски ризи със спортен модел, с тениски или поло. Да пращате малкото момче със сако всеки ден, не особено удачно, но класическата жилетка без ръкави и много добър избор. Плетена жилетка, тънко яке и няколко пуловера – и вашият първокласник е готов.
Джинсите и джинсовите якета са добър вариант и за момчета, и за момичета, но не и всеки ден. Якетата са по-удобни от палтата, поне за училище. И нещо много важно – не забравяйте, че децата много обичат джобове, така че се постарайте се те присъстват на всички детски дрешки. Те не само правят дрехата практична, но с разнообразните форми и видове придават индивидуалност и оригиналност.
И не на последно място – подберете такива дрехи, които да харесват на детето, съобразете избора с неговия вкус и предпочитания, като деликатно насочвате все оше неукрепналото му естетическо чувство. Така ходенето на училище ще бъде свързано с приятни вълнения и ще избегнете неприятните моменти свързани с „Това не искам да го обличам!“