Едно от най-важните неща, на които трябва да обръщате внимание при покупката на дрехи за детето си, е материята. Не по-малко важни са и следните показатели: как е обработен самият плат, какви и колко здрави са шевовете по дрехата, как е зашита подплатата и добре ли са обшити джобовете и техните ръбове. Важни са също копчетата и циповете, които са използвани за изработката на дрехите за Вашето малко съкровище. Цената не винаги е определящ фактор за качеството на самата дреха, но определено шансът да попаднете на продукт с доказано качество е по-голям при малко по-скъпите марки дрехи.

Материите се делят на няколко вида: естествени с растителен произход, естествени с животински произход, изкуствени и синтетични. Сред естествените най-популярен е, разбира се, памукът, който е и най-често срещан при производството на бебешки и детски дрехи. За памука е добре да знаете, че е силно попивателен, лесно се мачка, но също така и лесно се глади. Сред недостатъците на памука е, че след изпиране се свива и с времето губи своята форма.

Ленът също е сред най-популярните естествени материи, използвани в производството на качествени детски и бебешки дрехи. Ленът е значително по-здрав от памука, а най-известните му качества са способността да държи хладно през лятото и лекотата му. Ленът е изключително препоръчителна материя за летните дрехи на Вашето дете. Един от недостатъците на лена е, че не попива достатъчно и не е особено еластичен, но това пък му помага да не задържа петна и го прави по-лесен за гладене.
В следващата ни статия ще разгледаме по-подробно и качествата на останалите естествени, изкуствени и синтетични материи и приложението им в детската мода!